Hans synnedsättning märks inte särskilt mycket. Många av hans kollegor blir väldigt förvånade när han berättar om den. Peter Scheurich är nu 45 och har lidit av grå starr från födseln. Innan han var ett år gammal togs opererade man bort linserna i hans ögon. När han var nio fick han ytterligare en ögonsjukdom.
Idag har han ungefär 20 procent av synen kvar. Han ser föremål två meter bort ungefär lika bra som en person med normal syn skulle se dem från tio meters avstånd. ”För mig är allting mindre och bara tvådimensionellt – som på tv”, säger han Andra i samma situation tvingas ofta välja typiska yrken för personer med synnedsättning. Peter Scheurich valde en annan väg. Han ser sin funktionsnedsättning som en utmaning som ska klaras av och har blivit ett eftersökt IT-proffs. Det här är hans troslära: ”Eftersom jag har nedsatt syn måste jag alltid vara ett steg före om jag ska ha en chans.”
Som barn var Peter Scheurich flitig och ambitiös. Han flyttade från en internatskola för barn med synnedsättning till en normal skola och tog studenten där. Han ville bli ljudtekniker men paradoxalt nog gjorde hans nedsatta syn att han inte var lämplig för det. Sedan sökte han administrativa jobb men fick nobben gång på gång. ”Mellan raderna framgick det ganska tydligt att min synnedsättning hade betydelse”, minns han. Slutligen satsade han på en affärsutbildning på en privat utbildningsinstitution i Stuttgart för blinda och synnedsatta. Han gjorde praktik på en modebutik i Stuttgart och fick sitt första jobberbjudande två dagar efter att han var klar med utbildningen. Chefen för IT-avdelningen erbjöd Peter Scheurich att börja i IT-teamet, trots att det fortfarande var relativt ovanligt 1989 med stora skärmar och andra hjälpmedel för personer med synnedsättning
“Jag visste ingenting om IT, men det är där jag har gjort karriär”, säger Peter Scheurich i dag. Han blev en mycket duktig IT-specialist, och 2000 bytte han jobb och började på ett IT-konsultföretag. Men företagets lokaler låg utanför staden. De var svåra att ta sig till med kollektivtrafiken och Peter Scheurich hade inte körkort. Det blev med tiden ett allt större problem. I princip kunde han bara ta sig till kontoret med kollegors hjälp. 2012 beslutade han sig för att byta företag och kom till DFS. Här har hans funktionsnedsättning aldrig varit ett problem: ”Den enda fråga jag fick om min syn under anställningsintervjun var ”Hur kan vi stödja dig?”
Peter Scheurich använder en specialkamera som är installerad på hans bärbara dator för att se visuella element och skanna liten text så att han kan läsa den på skärmen. ”I övrigt är mitt jobb helt normalt”, säger han. ”Mina kollegor tar förstås hänsyn till min situation.” Han har inga problem med frågor om sin funktionsnedsättning: ”Alla frågor är välkomna – det är det bästa sättet att lära känna människor.” Peter Scheurich har hanterat sin situation på ett mycket positivt sätt: ”Mitt motto är: ändra på det du inte kan acceptera och acceptera det du inte kan ändra.”